Hozzávalók:
- 3 citrom
- 40 dkg puha vaj vagy margarin + a tepsihez
- 46,5 dkg cukor
- 2 zacskó vaníliás cukor
- só
- 8 tojás
- 60 dkg liszt + a tepsihez
- 1,5 zacskó sütőpor
- 100 g tejföl
- 1 doboz (850 ml) felezett sárgabarackbefőtt
- 75 g tejszín
- 25 dkg félzsíros túró
A forró vízzel lemosott citromokat szárazra törüljük. Az egyiknek lereszeljük a héját, és kifacsarjuk a levét. A szobahőmérsékletű vajat kikeverjük a 35 dkg cukorral, 1 zacskó vaníliás cukorral és csipetnyi sóval. Hozzáadjuk a citromhéjat, majd egyenként a tojásokat. Végül a tejföllel meg a citromlével váltogatva beledolgozzuk a sütőporral elvegyített lisztet. Kikent, liszttel meghintett, 32 x 39 cm –es tepsibe simítjuk, és a 175 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük.
Közben a maradék 2 citromot is kifacsarjuk. A léből kimérünk 9 cl-t, elkeverjük 7,5 dkg cukorral meg 1,25 dl vízzel, és kb. 3 perc alatt szirupot főzünk belőle.
A sütőből kivett süteményt megkenjük a szirup felével. Rövid pihentetés után megöntözzük a maradék sziruppal.
A befőttet lecsöpögtetjük, a tejszínt kemény habbá verjük. Robotgép habverőjével a túrót krémesre keverjük 4 dkg cukorral és 1 zacskó vaníliás cukorral, majd beleforgatjuk a tejszínhabot. A félretett citromlével ízesítjük.
A kihűlt tésztát 24 kockára vágjuk. Mindegyiket megkenjük krémmel, és a közepére 1-1 fél barackot teszünk úgy, hogy a süti teteje tükörtojásra hasonlítson.
Az enyémek nem éppen hasonlítottak tükörtojásra mivel nagyok voltak a barackok, és fel kellett szeleteljem őket. De másképpen nagyon finom lett. Úgy jártam vele, hogy a kinézet nem a legjobb, de az íze az mindent megér. A recept a Tina Húsvét magazinból származik.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése