made by me
minden ami tetszik
IDE JÖN A SZÖVEG

Szakácskönyveim...avagy amikből főzök

2012. január 7., szombat

Panírozott sonkás palacsinta

Nem ismerek olyan embert aki ne szeretné a palacsinta valamelyik formáját. Van ki édes, ki sós töltelékkel összehajtva, van ki feltekerve, batyunak formázva, van aki levesben, előételként  vagy akár torta formájában kedveli. A palacsinta variációk száma szinte végtelen, mindenki alkothat vele, kísérletezhet kedve – módja szerint.  
Az egyik kedvenc palacsintareceptemet osztom meg most veletek. az elkészítése egy kicsit macerás de megéri foglakozni vele. Nagyon finom és laktató étel.
Panírozott sonkás palacsinta
Hozzávalók:
  • 12 db palacsinta
  • 12 szelet sonka
  • 24 sajtcsík
  • liszt, tojás, zsemlemorzsa a panírozáshoz
  • olaj a sütéshez
 Palacsinta alaprecept: 12 db palacsintához
  • 200 g finomliszt
  • 2 tojás
  • 2 dl tej
  • 2 dl buborékos ásványvíz vagy szódavíz
  • 1 csipet só
  • 2 ek. olaj
Először elkészítjük a palacsintákat. A lisztet simára keverjük a tojással, csipet sóval, a tejjel, és annyi szóda- vagy ásványvizet adunk hozzá, hogy ne túl híg legyen. Letakarjuk, és legalább fél órát pihentetjük.  Egy közepes méretű serpenyőt az első palacsinta sütése előtt vékonyan kikenünk olajjal. A maradék olajat belekeverjük a tésztába, ha sűrűnek találjuk, még egy kevés buborékos ásványvizet/szódavizet adunk hozzá. A serpenyőt felforrósítjuk, beleöntünk 1 kis merőkanálnyi tésztát, és ügyelve arra, hogy egyenletesen kitöltse a serpenyő alját, körbeforgatjuk benne. Erős tűzön kb 1 percig sütjük, aztán óvatosan fellazítjuk a szélét, alányúlunk, és megfordítjuk.  A palacsinta másik oldalát is megsütjük (ez már csak ½ perc). Mikor kész nagyobb lapostányérra borítjuk.
Minden palacsinta közepére egy szelet sonkát helyezünk. Erre kerülnek a sajtcsíkok. Én rajz2 nagyobb kiszerelésű sajtot vásároltam és abból vágtam ki úgy kb. 1 cm széles és 4-5 cm hosszú csíkokat. (Lényeg, hogy ne legyen szélesebb mint a sonka). A képen látható módon elhelyezzük a sajtcsíkokat a sonkákon.( nem sikerült éppen a legjobban a rajz, de remélem, hogy így is ad valamilyen elképzelést.)
Először a palacsinta bal illetve jobb oldalát tűrjük be, majd alulról felfele fölcsavarjuk a palacsintát. Először lisztbe, majd a tojásba és végül a zsemlemorzsába forgatjuk. Ügyeljünk, hogy sehol ne bomoljon ki. Felhevített, bő olajban mindkét oldalát barnára sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése